GapYear.Nu

Magasinet för dig som söker ett annorlunda och spännande år

”Man växer upp och får saker gjorda” ”Man växer upp och får saker gjorda”
Det är en kylig eftermiddag i slutet av oktober, den gotländska marken är fuktigt,  luften är rå. – Halt, militär skyddsvakt, säger en soldat... ”Man växer upp och får saker gjorda”

army-webbartikel-ny

Det är en kylig eftermiddag i slutet av oktober, den gotländska marken är fuktigt,  luften är rå.
Halt, militär skyddsvakt, säger en soldat med mörka solglasögon, när jag närmar mig den välbevakade grinden.

Gotland. Jag har kommit till slutövningen ”ge aldrig upp” som 22 soldater genomför som final på sin tre månader långa militära grundutbildning (GMU).
Efter att värnplikten avskaffades för några år sedan kan man nu frivilligt göra GMU på flera platser runt om i landet.
Bland de 22 rekryterna finns Ebba Helgesson och Viktor Eriksson, de är 19 år både två och kommer från Stockholm.
– Jag ville inte göra GMU hemma i Stockholm, Gotland är lagom långt bort, säger Ebba Helgesson.
Hon tycker att hon lärt sig mycket om sig själv under utbildningen, till exempel hur man reagerar på saker.
– Man lär sig att det alltid kan vara värre, även om det är jättejobbigt så kan det alltid vara värre. Man klarar mer än vad man tror, säger Ebba Helgesson.

I morse blev de väckta tidigt och fick i uppgift att snabbt packa sin utrustning, det vill säga det viktigaste för att klara sig ett dygn i fält. Nu några timmar senare befinner de sig på en hemlig anläggning några mil söder om Visby.
Det sprakar till på den svarta walkie-talkien. Oskar och Ebbas grupp ska ta sig från förläggningsplatsen till ett närliggande objekt för att undersöka om någon olovligen tagit sig in.

Kompisar lockade
Viktor Eriksson berättar att han hade två kompisar som gjorde militärutbildningen på Gotland förra året.
– De sa att det var kul och lärorikt. Jag valde att göra det för att få en utmaning, säger han.
Under de tre månader som snart har gått har han lärt sig att inte ta allt för givet.
– Man lär sig uppskatta det lilla, när man är ute i fält och det regnar och det är jobbigt, så kan man bli jätteglad för ett litet kex, säger han.

På vägen till platsen som ska sökas av går de i formation precis som de har lärt sig. Varje soldat har i uppgift att spana åt ett visst håll för att ingen ska kunna överraska gruppen i ett bakhåll.
Väl på plats upptäcker de att en grind är uppbruten.army5

Passar GMU vem som helst?
– Man måste vilja göra det, annars kommer man inte klara det, säger Ebba Helgesson. Både Ebba och Viktor är överens om att det är mer jobbigt psykiskt än fysiskt, att inte ge upp trots att det är jobbigt och lite sömn.
– Man får kontroll på sig själv och blir mer strukturerad. Jag har inte jobbat så förut. Det är en bra början, man lär sig att få ordning på sig själv, sina prylar och hålla tider, säger Viktor Eriksson.
– Vissa stunder tänker man, vad gör jag här? Men när dagen är slut inser man att den har varit lärorik, säger han.

Viktor som idag är gruppchef ger sina order till gruppen. De ska söka av området innanför stängslet eftersom man misstänker att någon kan ha brutit sig in. De stöter samman med två personer som de omhändertar.
army6

army7

army8

Kan duscha längre
Kasernen som Ebba, Viktor och de andra rekryterna bor i ligger ett par mil söder om Visby, vid det gamla skjutfältet i Tofta. Huset är nybyggt och ligger i närheten av garaget för de i riksmedia så kända stridsvagnarna som riksdagen beslutat ska stå på Gotland.

Tjejer och killar bor tillsammans men de har separerade duschar.
– Det blir lite orättvist när tjejerna är fem stycken och vi killar 17, de kan duscha längre tid än vi, säger Viktor och skrattar.

Utanför grinden läger man ner inkräktarna på marken för att visitera dem. De kan ha vapen på sig. Eftersom de olovligen tagit sig in på skyddsområdet bestämmer Viktor att de ska överlämnas till polisen.
army9

Är det någon skillnad för killar och tjejer i GMU?
– Jag trodde det skulle vara större skillnad än vad det var. Den största skillnaden är att tjejer har förtur när man söker in, så det kan väl uppfattas som orättvist, säger Ebba Helgesson.

Viktor tycker det är bra med blandningen. Dessutom menar han att det ändå är jobbigare psykiskt än fysiskt så det begränsar inte en tjej.
– Det är inga problem alls, vi bor fyra på logementet två killar och två tjejer. När man ställde in väskan första dagen och såg att det var två tjejer tyckte man det var lite konstigt för jag förväntade mig bara killar här, men det märks ingen skillnad, säger Viktor Eriksson.

Efter att de två inkräktarna är omhändertagna söker de av resten av området. army10

Viktor stänger grinden och inväntar sedan polisen.army11

army12

När övningsmomentet är över samlas gruppen hos sitt befäl för att få feedback.
– Helgesson, blir du aldrig arg?, frågar befälet och tittar på Ebba.
– Trots att personen du grep ljög för dig och sa att hon inte hade vapen på sig fast hon hade det så var du lika lugn på rösten, säger han.
army13

Vad händer sen?
– Jag har fått jobb som dyklärare, de tyckte det var en jättebra merit att ha gjort militärtjänst, säger Viktor Eriksson.

För Viktors del hade han bestämt sig redan innan han ryckte in som rekryt att inte fortsätta i militären efter avslutad GMU.
– Det finns mycket man kan ta med sig till de flesta jobb. Ledarskap, jobba i grupp. Lära sig känna av folk. Här turas vi om att få leda, idag har jag varit gruppchef för elva personer. Då måste jag styra vad de ska göra, säger berättar Viktor.

De delar uppfattningen om att de lärt sig mycket under de tre månaderna.
– Man är inte riktigt samma person som innan. Man växer upp och får saker gjorda, säger Ebba Helgesson.
army14
För Ebba och Viktor väntar ännu några dygn i fält med begränsad sömn och minimalt med mat innan de får ta av sig uniformen och återvända till det civila.
– När jag slutat ska jag ta en rejäl sovmorgon. Men kanske blir det militärliv även i framtiden. Jag vill komma in som högvaktssoldat på Livgardet. Eller plugga jurist i Uppsala, vi får se, säger Ebba Helgesson.

  • När man gör GMU får man 4500 kronor per månad, man har gratis mat och boende. Man får även fem fria hemresor med flyg.
  • Alla svenska medborgare som är över 18 år är behöriga att söka.
  • Mer information, och hur du söker finns på: http://rekrytering.forsvarsmakten.se/sv/borja-har/gmu/

 

by-line-erik-175-sv
Reporter och Fotograf

Erik Englund