GapYear.Nu

Magasinet för dig som söker ett annorlunda och spännande år

Res och tjäna pengar i Australien Res och tjäna pengar i Australien
Varje år reser 40 000 svenskar till ”The land down under” – Australien. – Vi köpte en billig bil som vi reste och bodde i,... Res och tjäna pengar i Australien

Emma-Australien-9
Varje år reser 40 000 svenskar till ”The land down under” – Australien.
Vi köpte en billig bil som vi reste och bodde i, säger Emma Fridlund.

Det är sommar och Emma har just tagit studenten från gymnasiet i Sundsvall där hon läst samhällsprogrammet. Under sommaren ska hon förutom att sola och bada även sommarjobba i en matvarubutik, precis som hon gjorde sommaren efter tvåan.
– Jag arbetade för få ihop pengar till att kunna resa, säger hon.

Flygbiljett till Australien bokades tillsammans med bästa vännerna Ida och Carolina. De planerade att vara borta under hösten och våren.
– För 25 000 kronor var köpte vi ett startpaket där flyg, arbetsvisum, en veckas hotell och en båttur till Stora barriärrevet ingick, säger Emma Fridlund.
roadsignDe bodde på ett hostell i den nordvästliga staden Cairns. Tiden går fort när man har roligt. I ungefär en månad levde de ett underbart backpackerliv i

staden och träffade intressanta människor från hela världen. Vid barriärrevet dök de bland fiskar i alla regnbågens färger.
– Helt plötsligt mitt i det roliga insåg vi att våra pengar var på väg att ta slut, vi var tvungna att göra något, berättar hon.

Livet i bilen
Eftersom de sparade pengarna från Sverige sinade behövde de hitta jobb för att kunna fortsätta resa.
– Att åka hem till Sverige och ge upp fanns inte på kartan, säger Emma Fridlund.
Australien är väl anpassat för unga människor att resa i, visumet gav dem möjlighet att arbeta och tjäna pengar.
För att komma igång och kunna ta sig dit jobben fanns skulle de köpa en begagnad bil. I Australien är marknaden för begagnade bilar till resenärer stor.
– Vi gick runt och satte lappar på bilar i stan som vi tyckte verkade passa oss, vi skrev att vi var intresserade av att köpa och angav ett telefonnummer, säger hon.
Det fungerade så där skulle det visa sig.
– Det ringde mest konstiga personer, vi insåg att vi var tvungna att göra på något annat sätt, säger Emma och skrattar.
På vandrarhem och hostells brukar det finnas nyttiga anslagstavlor för turister och backpackers. Jobb erbjuds och bilar köps och säljs. På en sådan anslagstavla hittade de till slut en passande bil som var till salu.
Emma-Australien-2
– Den var billig, men ett renoveringsobjekt, vi betalade 3000 kronor och fick renovera den för lika mycket till, säger Emma.
Men nu hade tjejerna en bil rymlig nog att sova två personer i, vilket var perfekt eftersom Carolina rest vidare från Australien.

Emma-Australien-10

Med bil var möjligheterna obegränsade, ja så vida att den höll och bensinkontot inte tog slut vill säga. Med den grågröna Forden körde de förbi kängurur och besökte farmare och sökte jobb.
– I början sa alla nej, men den tionde sa att vi kunde börja jobba dagen efter, berättar Emma. Jobbet mannen erbjöd var som tomatplockare.
– Kom klockan 05 i morgon bitti, ta med lunch, handskar och fyra liter vatten, sa mannen.
Med pirr i magen satte de igång. Deras första australienjobb och den fortsatta resans räddare.
– Det var en väldigt intressant erfarenhet, säger Emma Fridlund.

tomat
Att vara tomatplockare i Bowen med 12 timmar långa arbetsdagar och högt tempo är ett rätt slitsamt arbete skulle det visa sig.
– Efter två veckor tackade vi för oss och åkte vidare, då hade vi blåsor på händerna och sår på knäna efter långa dagar på fälten, men nu hade vi nya pengar, säger hon.
Nu kunde de leva livet igen! För pengarna reste de till de klassiska backpackerresemålen Whitsunday Islands där de seglade med en segelbåt i tre dygn, och världens största sandö, Frasier Island.
Emma-Australien-7
– Man träffar så mycket sköna människor hela tiden, säger Emma.
Resan fortsatte, de körde dit de ville och sov i sin bil. Maten varvades mellan Subway matkonserver. Jul närmade sig. På en grillplats stekte de pepparkaksdeg från IKEA och firade första advent.
– På julafton lyxade vi och bodde en natt på ett fint hotell, det var helt underbart, säger Emma med drömmande blick.
Jobbletandet fortsatte. I Brisbane fick de åter napp. På ett hostell sökte make up-firman Bellapierre sminkförsäljare till ett stort köpcenter. Både Emma och Ida var ju vana försäljare från Sverige.
– Vi köpte propra kläder för att inte se ut som slitna turister, säger Emma.
Den största arbetsinsatsen bestod i att locka kunder att stanna och förhoppningsvis att köpa en produkt. Ida hade sålt några sminkprylar. Men för Emma hade det gått trögt, men hon var lugn eftersom det var första dagen och hon ännu inte hade vanan inne. Mitt på dagen kom chefen och frågade hur det gick.
– Hon sa att om jag inte sålt något innan klockan fem behövde jag inte komma tillbaka dagen efter, jag fick panik, säger Emma.
Timmarna gick och vid tio i fem hade hon fortfarande inte sålt något alls.
– Då kom en räddande ängel, en äldre dam lyssnade på Emmas köpråd om hudkrämer och handlade flera produkter, jag blev så lättad, säger Emma.
Men jobbet var perfekt, och att vara svensk var bara en fördel.
– Kunderna tycker man är exotisk, och man lär sig snabbt hur man ska bete sig för att lyckas sälja, säger Emma.
Som sminkförsäljare hade man en fast lön och en rörlig provisionsbaserad lön som påverkades av hur mycket man sålde.
– Man tjänade 2500 kr i veckan, men gick det bra kunde det bli 4000 kr, säger Emma.
Efter en månad hade de tjänat tillräckligt för att ha råd att resa vidare. De körde vidare längs kusten.
Emma-Australien-6
Att resa runt i Australien är väldigt smidigt. Det finns fräscha anläggningar med duschar och toaletter som är gratis att använda. Det finns även rastplatser med gasolspisar som man kan laga mat på.
– Behöver man hjälp är det bara att fråga, folk är hjälpsamma, säger hon.
– Det finns så många sevärdheter som är gratis att besöka, bara man kollar runt lite, säger Emma.
Innan de skulle flyga hem till Sverige igen försökte de sälja bilen. Men bilens skick var dåligt så det blev bilskroten för den gamle trotjänaren.

Emma-Australien-12

Var det inte läskigt att sova i bilen?
– Jo ibland, men efter tre månader i en bil vänjer man sig. Vi blev väckta av poliser fler gånger, då flyttade vi på oss för det är egentligen olagligt att övernatta i bilen, säger Emma Fridlund.
– Bilen gav oss frihet att göra det vi ville, Australien är lätt att resa i och befolkningen är trevliga och hjälpsamma, jag kan verkligen rekommendera det, säger hon.

Vad krävs för en lyckad resa?
– Var framåt och tappa inte modet. Res med gott sällskap och var inte naiv men våga fråga om hjälp, de är hjälpsamma i Australien, säger Emma.
– Arbetsgivare hemma i Sverige uppskattar att man varit ute och rest och jobbat utomlands så här. Det visar att man kan utmana sin blyghet och comfortzone, säger Emma Fridlund.

Emmas tips för en lyckad resa:

  • Skaffa en bra försäkring och ta med två bankkort. Förvara dem på olika platser.
  • Res lätt, med så lite packning som möjligt. Det går att tvätta.
  • Tro gott om folk men var inte blåögd. Lämna inte värdefulla prylar framme på till exempel hostels.
  • Ta saker som de kommer, var inte för kräsen.

 

by-line-erik-175-sv
Reporter 

Erik Englund