GapYear.Nu

Magasinet för dig som söker ett annorlunda och spännande år

Au pair på Manhattan Au pair på Manhattan
Att bo och jobba på Manhattan i New York är en dröm för många. Filmstjärnor, börsmiljonärer och FN-personal från hela världen är bara några... Au pair på Manhattan

boat

Att bo och jobba på Manhattan i New York är en dröm för många. Filmstjärnor, börsmiljonärer och FN-personal från hela världen är bara några av alla de människor som varje dag rör sig i miljonstaden. Affärer öppna dygnet runt, ikoniska platser som Times Square och Central Park. Att resa dit som turist är det många som gör, men om du drömmer om att bo och jobba där? Vilka genvägar finns det då?

New York. Linnéa Öhrström betalade bara 5000 kronor för ett helt år i staden som aldrig sover. Linnea jobbade som au pair.
Det var äventyret som lockade, säger hon.
Att vara au pair innebär att man tar hand om barnen i en familj. I utbyte får man mat, husrum och fickpengar. Linnéa hamnade i en familj med tre barn i området Tribeca på nedre Manhattan. I samma stadsdel som bland annat Beyoncé och Kate Winslet bor.
Familjerna i au pair-organisationen läser ansökningsbreven, sen väljer de ut de personer det tycker verkar lämpligast för en Skypeintervju, berättar Linnéa.
Om intervjun går bra så erbjuds man jobb hos den familjen.

manhattan

Manhattans kända ”skyline” fotad från Brooklyn (Foto: Erik Englund)

Vad ska man förbereda sig på?
USA har en annan kultur än Sverige. Man måste tänka på att överdriva med artighetsfraser som ”thank you” och ”please”. Men även att inte vara för tyst, det anses oartigt, säger hon.
Jag vikarierade på ett dagis, och satt barnvakt åt min systers barn.

Träffa kompisar
Att vara au pair innebär mycket ansvar och arbete. I sysslorna ingår att laga barnens mat,

Även svenska kändisar rör sig i kvarteren kring Tribeca. Som t ex Michael Nyqvist

Även svenska kändisar rör sig i kvarteren kring Tribeca. Som t ex Michael Nyqvist

tvätta deras kläder, lämna och hämta på skola och fritidsaktiviteter, att lägga dem.
Under några timmar mitt på dagen då barnen är i skolan, hinner man med att träffa kompisar eller att gå på stan. I regel är man även ledig på helgerna, berättar Linnéa.
I New York finns det au pairer från hela världen, många kommer från Sverige, då det är lätt att hitta kompisar. De flesta lär man känna under den introduktionshelg som alla nyanlända au pairer har.
Alla au pairer har ungefär samma arbetstider, därför kan man träffas på de lediga tiderna, säger hon.
Vissa familjer reser på semester, då får man ofta följa med för att passa barnen. Linnéas au-pairfamilj hade ett beachhouse i South Hampton på Long Island, utanför New York. Dit de åkte på familjens lediga tid.
Genom organisationen Linnéa åkte med ingick även att läsa några kurser på universitet. Hon valde att läsa engelska och en specialkurs om Niagarafallet.
Den kursen avslutades med att klassen reste till Niagarafallen, ett bra sätt att lära känna andra amerikaner, säger Linné.
Tolv månader jobbar man och en månad är man ledig. Linnéa reste då till Hawaii med sin pojkvän Linus som hälsade på. Man har även två veckors betald semester.
Linnéas tips är att vid skypeintervjun ställa de frågor man undrar över, och om familjen har några särskilda villkor, t ex om man släktingar får komma och hälsa på.

Se Linnéas videoklipp från ny nyår på Times Square:


by-line-erik-175-sv
Reporter 

Erik Englund