GapYear.Nu

Magasinet för dig som söker ett annorlunda och spännande år

Fjällenjobb för kitesurf i Brasilien Fjällenjobb för kitesurf i Brasilien
I den lilla byn Cumbuco i nordöstra Brasilien livnär sig invånarna i huvudsak på fiske. Men fiskebåtarna är inte längre ensamma på vattnet utanför... Fjällenjobb för kitesurf i Brasilien

john-andre5

I den lilla byn Cumbuco i nordöstra Brasilien livnär sig invånarna i huvudsak på fiske. Men fiskebåtarna är inte längre ensamma på vattnet utanför de långa vita sandstränderna. Genom åren har en viss typ av människor från hela världen börjat vallfärda – kitesurfare.

Med hjälp av en stor skärm, eller kite så surfar de på vågorna med vindens hjälp. Gotlänningen John Andre Lidquist brinner för sporten.
– Jag började åka kite för första gången när jag var tretton år, säger han.
Efter en vinter med snowboardåkning och säsongsarbete i Sälen var reskassan tillräckligt stor för en resa över Atlanten. Han och en tjejkompis i Sälen pratade löst under vintern om att åka på en kiteresa till Brasilien.

– Lagom till att svaret från universitetetsansökningarna anlände så bestämde vi oss för att åka dit, säger John André Lidquist.
Runt 17 timmar tog det med ett par byten att flyga från Sverige till Brasilien.

– Det var lite bökigt att resa utrustning, men det var värt det. Även om det är lätt att köpa på plats så är skicket bättre på utrustningen som säljs i Sverige.
john-andre2

Anledningen till att Cumbuco lockar till sig både elit och amatörer inom kitesurfing beror på att platsen ligger nära ekvatorn. Vattnet är varmt, samtidigt som det blåser mycket. Optimalt om man vill vistas i vatten med höga vågor utan att frysa.

– Ett bevis på att stället är populärt är att jag surfade i samma lagun som världens bästa på både kill- och tjejsidan. En annan gång satt jag och åt vid bordet intill, världsettan och världsfyran, jag blev lite starstruck.

Ska man vistas där en längre tid och vill bo billigt rekommenderas pousadas – en sorts braziliansk ”bed and breakfast”. John André hyrde ett rum för omkring 3000 kronor i månaden.

– Det var simpelt. Men rent och snyggt och frukost ingick.

john-andre7

Skulle man tröttna på att spendera dagarna på att flyga fram på en kitebräda kan man ta tillfället i akt att lära sig portugisiska.
– Man kan ta språklektioner här nere. Det kan vara bra för man ska inte räkna med att de kan engelska här nere, säger John Andre Lidquist.

john-andre3

Under en manifestation eldade demonstranter bildäck

Säsongen att åka Kite i Cumbuco är från september till januari. Eftersom vindarna ligger rätt då.

Även om vissa platser i Sydamerika kan vara farliga att vistas på så är Cumbuco relativt säkert.
– När vi kom från flyget såg vi poliser med dragna vapen och tänkte ”vad har vi gett oss in på”. Men när det ljusnade på morgonen fick vi en helt annan uppfattning. Jag känd mig sen inte alls osäker, säger han.
Men John Andre anser att man ska vara ”street smart”.
– Man ska inte lämna stranden sist av alla och inte gå ensam sent om kvällarna. Men eftersom de flesta ”bad guys” driver restauranger i området vill de inte att turister ska skrämmas bort, så maffian är inte ett hot mot turister.

John Andres tips inför brasilienresan:

  • Boka inte långtidsboende från Sverige. Det är lätt att hitta boende på plats när man vet var man vill stanna.
  • Studera vanliga fraser och ord på portugisiska innan. På restaurangerna kommer man långt på att kunna några enstaka ord.
  • Bra att ha en plan B om något händer på resan. (John Andre föll på nacken med kiten och var tvungen att vila i två-tre veckor)
  • Skaffa en bra heltäckande försäkring. Dock är det i princip omöjligt att försökra kitebrädan.
  • Lämna inget på stranden utan att någon håller uppsikt över det.
  • Packa lätt – man tar ofta med sig för mycket.

Video från cumbuco med Johan André filmat av Sam Van Olmen.

Ett klipp från skidbacken hemma i Sverige:


by-line-erik-175-sv
Reporter 

Erik Englund